Kawa i herbata – idealny wybór dla każdego

Dom

Kawa i herbata to dwa rodzaje napojów, które są w większości wypadków spożywane na świecie i które są po prostu pyszne. Warto jednak wiedzieć nieco więcej o ich właściwościach uzdrawiających. Liście Camellia Sinensis zawierają ponad 2000 substancji chemicznych, w tym wiele polifenoli. Jakkolwiek zawartość mikroelementów w napoju, ma okazję zmieniać się w obszernych granicach. Zależy on m.in. od warunków glebowych i klimatycznych w jakich pielęgnowane jest drzewo herbaciane oraz od sposobu przetwarzania nagromadzonych liści. Na przykład w niesfermentowanej herbacie zielonej następują katechiny nadające jej specjalistyczny gorzkawy posmak. Katechin prawie nie ma w herbacie czarnej, bo podczas procesu fermentacji powstają z nich inne związki chemiczne.

W herbacie występuje pomiędzy innymi tanina (kwas garbnikowy), znana z działania przeciwzapalnego i bakteriobójczego. Znacząca zawartość alkaloidów, przede wszystkim kofeiny, aktywizuje układ nerwowy i aktywuje metabolizm organizmu. Kofeina ma też właściwości moczopędne. Materiały zawarte w herbacie, szczególnie aromatyzowanej poprawiają trawienie, bo aktywują proces rozkładu lipidów. Zawarta w niej teofilina jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu oddechowego, na przykład astmy. Wywar z liści drzewka herbacianego jest źródłem witamin, przede wszystkim A, C, E, K i co niektórych witamin z grupy B – skutkiem tego przetestuj JURA WE8. Pomaga też palaczom w walce z uzależnieniem nikotynowym.

Oprócz zalet, amatorzy chińskiego napoju mogą doświadczyć też jego nienależytego działania. Spożywanie zanadto mocnej herbaty ma okazję prowadzić do groźnego podwyższenia wydzielania kwasu żołądkowego, co przyczynia się do podrażnień i niestrawność lub ewentualnie zaparć. Picie potocznie zwanej „siekiery” wieczorem skutkuje przeszkodami z zasypianiem. U co niektórych osób popijanie mocnego wywaru wpływa negatywnie na układ krążenia, wywołuje zmniejszoną laktację u karmiących matek, czy chociażby zmienia kolor zębów. W dodatku herbata pita w dużych ilościach hamuje proces przyswajania żelaza przez organizm. Nie należy się jednak obawiać negatywnych skutków picia ulubionego napoju. Jeśli robimy to z umiarem, korzyści zdrowotne i zmysłowe z pewnością zdecydowanie przeważają nad prawdopodobnymi problemami.

Dodaj komentarz